Sanomala

Säästötavoite 4,4 milj. eur / Pinta-ala noin 53 000 m2 / Energiankulutus 24 000 MWh/v

Mitä tehtiin

Laaja energiaremontti, jossa uudistettiin kiinteistön rakennusautomaatio ja ilmanvaihto. Uusien järjestelmien ohjauksessa hyödynnetään tekoälyä.

Keskeiset tulokset

15–20 prosentin säästöt energiankulutukseen (ensimmäisen lämmityskauden aikana)

”Kiinteistötekniikalla on ratkaisevan tärkeä rooli tuotannossa, jossa viidentoista minuutin myöhästyminen maksaa todella paljon. Rakennuksen ilmankosteuden täytyy olla täysin stabiili. Jos paperi on liian märkää tai kuivaa, se takertuu kuljettimiin.”

Toimitusjohtaja Jorma Kyrö

Sanomala

Vantaan Martinlaaksossa sijaitseva Sanomala on yksi pohjoisen Euroopan suurimmista painoalan tuotantolaitoksista. Kiinteistön lämpötilan ja kosteuden pitää pysyä tarkasti ohjearvojen sisällä, jotta sanomalehtipaperi kulkee häiriöittä satoja metrejä pitkillä linjoilla.

Sanomalassa painetaan muun muassa Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia. Sanomalan kiinteistön omistaa ruotsalainen pörssinoteerattu kiinteistösijoitusyhtiö AB Sagax, ja Sanoma toimii kiinteistössä vuokralaisena. Vuonna 1977 valmistuneen kiinteistön pinta-ala on noin 53 000 m2 ja vuosittainen energiankulutus yhteensä 24 000 MWh sähköä ja lämpöä.

LeaseGreenin toteuttama energiaremontti parantaa Sanomalan olosuhteita samalla, kun energiankulutus ja CO2-päästöt putoavat noin 20 prosenttia.

”Jos olisimme yrittäneet tätä itse, aikaa olisi mennyt tolkuttomasti, ja olisimme luultavasti vain vaihtaneet laitteita samanlaisiin laitteisiin – saamatta riittävää kontrollia koko järjestelmään. LeaseGreenin kanssa saimme kaikki kriittiset pisteet kerralla kuntoon. Nyt nämä asiat ovat kunnossa, ja voimme keskittyä rauhassa meidän ydinbisnekseemme”, Sanomalan toimitusjohtaja Jorma Kyrö kertoo.

LeaseGreenin arvion mukaan Sanomalan energiaremontti tarjoaa erinomaisen tuoton Sanoma-konsernille. Investoinnin elinkaarisäästöjen ennustetaan kohoavan noin 4,4 miljoonaan euroon.