Kauppakeskus Ristikko

Tavoitteet kiinteistön olosuhteiden parantaminen ja energiankulutuksen pienentäminen / Pinta-ala 17 500 m2

Mitä tehtiin

Modernisoitiin rakennusautomaatiojärjestelmä, ilmanvaihto ja valaistus sekä tehostettiin lämmön talteenottoa

Keskeiset tulokset

Mittaukset on aloitettu

”Halusimme tarjota talon käyttäjille mahdollisimman hyvät olosuhteet ja minimoida tulevien energian hinnankorotusten vaikutuksen kiinteistön käyttökustannuksiin.”

Kauppakeskuspäällikkö Marjo Rosendahl

Hartela Etelä-Suomi Oy

LeaseGreen modernisoi kauppakeskus Ristikon talotekniikan Helsingin Konalassa. Projektissa uudistettiin kiinteistön rakennusautomaatiojärjestelmä, ilmanvaihto ja valaistus sekä tehostettiin lämmön talteenottoa.

Toteutettavat investoinnit paransivat rakennuksen vuokralaisten ja asiakkaiden viihtyvyyttä, kun ilmanvaihdon tarkkuus parani. Tehokkaampi valaistus lisäsi viihtyisyyttä ja turvallisuutta niin kiinteistön sisällä kuin ulkonakin. Samalla energiankulutus pieneni.

”Lähdimme tähän projektiin, koska halusimme tarjota talon käyttäjille mahdollisimman hyvät olosuhteet ja minimoida tulevien energian hinnankorotusten vaikutuksen kiinteistön käyttökustannuksiin”, sanoo Hartela Etelä-Suomi Oy:n kauppakeskuspäällikkö Marjo Rosendahl.

”Saimme modernisoitua Ristikon energiajärjestelmän siten, että energiankulutuksessa saavutettavat säästöt niin sanotusti maksavat investoinnit pois. Tämä oli hieno mahdollisuus meille. Olemme totta kai iloisia myös siitä, että kiinteistön päästöt supistuvat.”

Kauppakeskus Ristikossa toimii muun muassa K-Market, lasten sisäliikuntapuisto Huimala, Luhta Outlet ja lukuisia muita myymälöitä. Kauppakeskuksen tilat rakennettiin vaiheittain entiseen Hartwallin logistiikkakeskukseen, joka on toiminut myös virvoitusjuomatehtaana. Ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2008 ja jälkimmäinen 2015. Kiinteistön kokonaispinta-ala on 17 500 m2. Sen omistavat yhdessä Hartela Etelä-Suomi Oy ja Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Etera.

LeaseGreen toteutti modernisointi-investoinnit kokonaisvastuu-urakkana suunnittelusta toteutukseen saakka. Uudelle toiminnalliselle kokonaisuudelle myönnettiin kahden vuoden takuu. LeaseGreenin arvion mukaan Ristikon omistajat säästävät investointien elinkaaren aikana noin 1,0 miljoonaa euroa. Investointien tuoton arvioidaan kohoavan 28 prosenttiin.

”Ristikko on hyvä esimerkki uudehkosta kiinteistöstä, jonka talotekniikan suorituskykyä voidaan parantaa älykkäillä lisäinvestoinneilla”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo.

”Projektin tuotto omistajalle kohoaa korkeaksi, koska toteutamme kaikkein kannattavimmat toimenpiteet ja huolehdimme siitä, että kaikki laitteet toimivat niin kuin pitääkin.”