Etera Kutomo

Elinkaarisäästöt 3,4 milj. eur / Sopimuksen kesto 96 kk

Mitä tehtiin

Modernisoitiin automaatio, ilmanvaihto ja valaistus

Keskeiset tulokset

Energiakulut –30 % (12 kk mittausdata)

”Säästämme joka kuukausi enemmän rahaa kuin maksamme LeaseGreenille kuukausimaksua. Tässä projektissa on erinomainen kannattavuuden ja riskin suhde.”

Kiinteistöpäällikkö Matti Autere

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera

LeaseGreen suunnitteli ja toteutti energiasaneerauksen Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsevaan Kutomo Business Parkiin, jonka omistaja on eläkevakuutusyhtiö Etera. Rakennusten ilmanvaihto modernisoitiin ja muutettiin tarpeenmukaiseksi. Automaatio uudistettiin. Kiinteistön ulko- ja pysäköintialueiden valaistus päivitettiin LED-tekniikkaan.

Projekti toteutettiin LeaseGreenin palvelumallilla, joka perustuu kuukausimaksuun. Sopimuskauden kesto on kahdeksan vuotta ja Eteran nettosäästö investointien elinkaaren aikana noin 3,4 miljoonaa euroa.

”Tämä on erinomainen ratkaisu kiinteistön omistajalle, koska se ei sido omistajan pääomaa”, Eteran kiinteistöpäällikkö Matti Autere sanoo. ”Energiatehokkuus on myös ekotehokkuutta Eteralle. Kestävän kehityksen tukeminen on tärkeä osa kiinteistösijoittamista.”

LeaseGreenin ennusteen mukaan Etera saavuttaa Kutomon energiatehokkuushankkeen investoinneille yli 19 prosentin tuoton. Hankkeessa mukana ollut Corbelin tekninen manageri Jan Trygg sanoo, että asennukset toteutettiin sujuvasti:

”Toteutus ei häirinnyt kiinteistön vuokralaisia, ja talossa työskentelevien ammattilaisten olosuhteet paranivat. Ilmanvaihto ja lämmönjako toimivat aiempaa paremmin, valaistuksen teho parani uuden LED-valaistuksen ansiosta ja talojen korjausvelka pieneni.”